20 lutego 2017 17:37 | Aktualności
Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W tym roku przypada na dzień 23 lutego. Jak sama nazwa wskazuje, w tym dniu delektujemy się kalorycznymi przysmakami. Symbolem tego dnia są pączki robione kiedyś z ciasta chlebowego z nadzieniem z boczku oraz mięsa. Dopiero w XVI wieku na stołach zagościły słodziutkie pączki z cukrem pudrem. Innym tradycyjnym przysmakiem tłustoczwartkowym jest chrust, inaczej faworki. Są to smażone ciasteczka zwijane w kokardki i posypane cukrem pudrem. Tłusty czwartek to świetna okazja do cukierniczych eksperymentów. Wprawdzie do 23 lutego pozostało jeszcze kilka dni, ale już teraz na zajęciach rękodzieła postanowiliśmy z tej okazji upiec chruściki. Dzieci bardzo lubią kulinarne zajęcia. Z wałkowaniem ciasta i zwijaniem ciasteczek było dużo zabawy, każde dziecko chciało zrobić najładniejsze faworki. Wszystkie wyglądały pięknie, równie wspaniale smakowały, o czym można było się przekonać podczas degustacji, gdyż bardzo szybko zniknęły z talerzyków.
Daniela Widota