Aktualności

16 lutego 2021 09:58 | Aktualności

Faworki na Ostatki

Jak staropolski obyczaj każe żegnamy karnawał faworkami. Przepis na pyszne co nieco poniżej.

Potrzebne będzie:

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej / smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania
Mąkę mieszany z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę. Zagniatamy na jednolitą masę. Następnie przekładamy ciasto na blat i uderzamy drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. (rozpłaszczamy je, po czym ponownie zwijamy i znów zbijamy wałkiem).  Ciasto rozwałkowujemy porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. Kroimy ciasto na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. Każdy kawałek nacinamy w środku i przez nacięcie przeciągamy jeden koniec.

Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypujemy  cukrem pudrem.

SMACZNEGO !!!

 

Przeczytano: 249 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia: